10/3/08

Avança el bipartidisme











El nostre estat és una mostra de que cada vegada hi ha una major bipolarització política com ho demostren les darreres eleccions generals al congrés, en les quals els dos partits majoritaris, han menjat terreny a la resta de partits, on només dos partits resisteixen al bipartidisme, com són BNG i CiU, aquest darrerer no tan sols ha resistit, sinó que ha guanyat un diputat més a la demarcació de Barcelona.
Han estat unes eleccions on hi ha hagut 2 principals afectats: ERC i IU, que han perdut 5 i 3 diputats respectivament. Tot i que per ERC, han estat els seus segons millors resultats de la seva història al congrés.
Aquestes eleccions també han estat un cop dur per als nacionalismes, on el nacionalisme Basc perd 2 diputats i el nacionalisme català en perd 4.
El país està avançant en direcció a un sistema bipartidisme, en el que hi ha el perill de que les diferents nacionalitats que hi ha, perdin la seva representativitat a favor de la concentració de vots dels dos grans partits.
Avui, es pot dir que Zapatero serà el nou president del govern, però no s'ha d'oblidar que si ha guanyat les eleccions amb un marge còmode davant el PP, ha estat gràcies al suport rebut a Catalunya, que ha millorat els seus resultats.
Un petit apunt, és que a Catalunya, el "tripartit" o entesa ha perdut suport electoral, passant dels 31 diputats fa 4 anys, als 29 d'aquest any.
Podem treure també la conclusió de que CiU és el partit que pot ser decisiu en aquest govern, ja que són els unics que poden sumar amb el PSOE per fer un pacte estable de govern.
Cap a on anirem a partir d'ara? Avançarà el bipartidisme durant els propers anys? Es recuperaran els nacionalismes Català i Basc?
Per sort encara no està tot perdut. Ara és als ciutadans a qui ens tocarà decidir el nostre cami a partir d'ara: partits que defensin Catalunya amb veu i vot, o bé partits que es presentin a Catalunya, tot depenent de les decisions que es prenguin a la direcció.
Prenem una decisió, encara hi som a temps.

1 comentari:

RG ha dit...

El bipartidisme és trist empobreix la política. Cert i totalment d'acord. Però aprofito el teu bloc per queixar-me de què els catalans us esteu queixant de vici. El bipartidisme a Catalunya no ha existit, o al menys comparat amb la resta de l'Estat. O és que aquí el PP i PSOE s'han emportat la majoria? no. El PP s'ha menjat els mocs. CiU ha incrementat un diputat. I ERC ha tingut el que s'ha buscat durant 4 anys. No és fruit del bipartidisme això.